Logo groene hart

Aan de rand van het Groene Hart zijn onze bedrijven gelegen in de prachtige Zoetermeerse Meerpolder. De enige polder die Zoetermeer nog rijk is en waar de koeien en schapen grazen.

Het is een polder met een rijke historie. Het Zoetermeerse meer, waar de Meerpolder zijn naam aan ontleent, was tot 1614 een fors binnenmeer. In dat jaar werd octrooi verleend voor het droogmaken van het meer. Hierdoor werd de Meerpolder de eerste droogmakerij in heel Rijnland. Vanaf het droogvallen van de polder in 1616 ontwikkelde de landbouw in de polder zich goed. Nog steeds liggen langs de Meerpolderdijk boerderijen waarvan de oorsprong teruggaat tot de zeventiende eeuw.

Om iedereen de gelegenheid te geven om de bedrijven in deze mooie polder te bekijken, houden 9 bedrijven open dag op Hemelvaartsdag, 18 mei 2023. Er is een mooie wandel- en fietsroute van ± 10 kilometer en bij elk bedrijf zijn andere activiteiten te beleven. Dus stap op de fiets (of wandel) het Rondje Meerpolder!

 • Spruit Melkveehouderij, Broekwegkade 15 Zoetermeer 
  Melkveebedrijf, 13.30 uur koeien melken, workshop slootleven, wafels, schminken, clinic grondwerk met Quarter Horse om 11.00 en 14.00 uur.
 • Boerderij Berg, Bovenmeerweg 37 Stompwijk
  Melkveebedrijf met melkrobots, proeverij zuivelproducten, weidevogelgroep, rondkijken stal, paardencoach, koffie en thee.
 • Bloementuin Bloem&Meer, Bovenmeerweg 31A Stompwijk
  Bloementuin, Wandeling door tuin, knuffel met varkentjes, veldboeketten en plantjes te koop, drinken en wat lekkers. 
 • K. de Jong, Bovenmeerweg 21 Stompwijk
  Hobbyboerderij, sportpaarden, schapen, geiten, 10.00 uur paardentandarts, 12.00 uur paardenfysio, 14.00 uur hoefsmid, springkussen. 
 • VOF Stal de Groene Meer, Meer-en Geerweg 5  Leidschendam
  Paardenpensionstal, ruim 100 paarden, uitleg over paarden, pony poetsen, meerijden ponykar, Ridderpaard, paardencoaching. 
 • Loonbedrijf J. Glijnis BV, Meerpolder 1 Zoetermeer
  Bedrijf in Groen, Grond & Infra sector, (oldtimer)tractoren en graafmachines bezichtigen, informatiestand BBB met palingrokerij, ijskar Akkerlust, 11.30 uur shantykoor, springkussen.
 • Zorgboerderij Swaenensteyn, Meerpolder 23, Zoetermeer
  Zorgboerderij voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen, bekijken locatie, alpaca's, ijslandsepaarden. 
 • Zoetermeerse Zuivel, Meerpolder 27 Zoetermeer
  Biologisch melkveebedrijf, proeverij biologische zuivel, uitleg ontstaan Meerpolder door historisch genootschap, poffertjestuin.
 • Groene Hart Rund, Meerpolder 34, Zoetermeer
  Vleesveebedrijf, speurtocht over boerderij, bekijken dieren, proeverij vlees van eigen dieren verzorgd door Keurslager Reas, kinderactiviteiten. 

 

Er is geen startpunt, op ieder bedrijf kan met de route gestart worden, de route is onderweg te volgen door bordjes die langs de route zijn geplaatst.

Kom op de fiets of wandelend! Door de smalle wegen zijn wij slecht bereikbaar met de auto.
Let op: honden zijn op de bedrijven niet welkom.