Logo groene hart

Het Groene Hart Rund kenmerkt zich door een uitstekende omzetting van energie, eiwitten en vetten uit het voer, naar vleesaanzet op het lichaam. Door deze bijzonder efficiënte benutting van alle bouwstoffen voor de groei, zijn er weinig verliezen in de omzetting naar vlees. Zo ontstaat een “duurzaam” geproduceerd rundvlees product. Het vlees is inwendig niet vet maar juist vrij mager en fijn van structuur. In het vlees ontstaat een goede verhouding tussen de gewenste en ongewenste vetzuren.

De voeding van de koeien is één van de belangrijkste punten op ons bedrijf. Een goede voeding staat garant voor gezonde dieren, en een uitstekende vleeskwaliteit. Het voer is tevens bepalend voor de kleur van het vlees en natuurlijk ook de smaak!

De koeien krijgen tijdens de zomerperiode in het grasland naast vers weidegras ook nog snijmaïs, bierbostel, verse aardappelen en een mengsel van verschillende granen.

Door de juiste combinatie van verschillend voer te gebruiken is het mogelijk om de verhouding van Omega 3-vetzuren te verhogen ten opzichte van Omega 6-vetzuren. De vetzuursamenstelling van het vlees voldoet zo beter aan de voedingsaanbevelingen.

Het maïs, dat we onze koeien voeren, verbouwen we zelf op onze landerijen, evenals het gras in de zomer en het hooi voor de winter. De aardappelen die we voeren zijn geteeld voor menselijke consumptie maar niet geschikt gevonden voor de consument. Bierbostel is een restproduct onstaan bij de productie van bier. Beiden zijn prima voerproducten voor onze koeien.

De koemest gebruiken we weer om het land te bemesten waarop de gewassen groeien. De stromest die we over het land verspreiden, is zeer goed voor de bodem en staat tevens ten dienste van de weidevogels die hier voeding en nestmateriaal in vinden. Op deze manier proberen wij een vorm van kringloop op ons bedrijf te creëren.

De Groene Hart Runderen zijn van het Belgisch wit-blauw ras en het Verbeterd roodbont ras. Het Belgisch wit-blauw rund vindt zijn oorsprong in België. Het is een ras van gemiddeld formaat met een uitzonderlijk goed ontwikkelde bespiering. Het haarkleed van het ras bestaat uit bijzondere kleurschakeringen, namelijk geheel wit, wit/blauw, blauw, geheel zwart en zwart/wit.

runderen 26

Het ras kenmerkt zich ook door het rustige karakter van de dieren. De runderen genieten dagelijks van de rust en regelmaat op ons bedrijf.

16B1756